Adobe PDF (14.56 MB)
EPUB (14.57 MB)
Download
Table of Contents - Adobe PDF (236.09 kB)
Brochure
Download
User comments
Title Details:
Discrete Mathematical Structures in Computer Science
Authors: Georgiou, Dimitrios
Antoniou, Efstathios
Chatzimichailidis, Anestis
Reviewer: Soudris, Dimitrios
Subject: MATHEMATICS AND COMPUTER SCIENCE > COMPUTER SCIENCE > DISCRETE STRUCTURES
MATHEMATICS AND COMPUTER SCIENCE > COMPUTER SCIENCE > ALGORITHMS AND COMPLEXITY
MATHEMATICS AND COMPUTER SCIENCE > MATHEMATICS > COMBINATORICS
MATHEMATICS AND COMPUTER SCIENCE > MATHEMATICS > ORDER, LATTICES, ORDERED ALGEBRAIC STRUCTURES
ENGINEERING AND TECHNOLOGY > TECHNOLOGICAL SCIENCES AND ENGINEERING > MEDICAL ENGINEERING AND TECHNOLOGY > PROSTHETIC DEVICES
Keywords:
Combinatorics
Algorithms
Graphs
Logic And Circuits
Relations
Algebraic Systems
Machines
Monoids
Description:
Abstract:
Η εξέλιξη της επιστήμης των υπολογιστών στηρίζεται στην έρευνα για την ανάπτυξη υλισμικού, όσο και σε εκείνη που αφορά το λογισμικό (software). Ακρογωνιαίος λίθος στην στήριξη της έρευνας και στις δυο αυτές περιοχές είναι τα διακριτά μαθηματικά. Ειδικότερα, οι περιοχές της μαθηματικής λογικής, της συνδυαστικής, της θεωρίας των γράφων, της γραμμικής άλγεβρας, των κυκλωμάτων με διακόπτες, και αλγεβρικές δομές (όπως τα μονοειδή και οι μηχανές) συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επιστήμης των υπολογιστών. Η ενασχόληση με τους τομείς αυτούς των εφαρμοσμένων μαθηματικών επιτρέπει στον ηλεκτρολόγο μηχανικό και στον μηχανικό υπολογιστών να κατανοήσουν τη λειτουργία των υπολογιστικών συστημάτων, καθώς και τη διαχείριση των δικτύων υπολογιστών.
Το ηλεκτρονικό αυτό σύγγραμμα, επιχειρεί να παρουσιάσει μερικές βασικές έννοιες των Διακριτών Μαθηματικών, δηλαδή των μαθηματικών που αναφέρονται στα διακριτά σύνολα. Καθώς το μάθημα των Διακριτών Μαθηματικών διδάσκεται ως υποχρεωτικό μάθημα στα πρώτα εξάμηνα του προγράμματος σπουδών των πολυτεχνείων, τα κείμενα είναι αναλυτικά και υπάρχουν πολλά διαδραστικά παραδείγματα που συμβάλλουν στην κατανόηση του θέματος. Το περιεχόμενο ακολουθεί τη σειρά των πανεπιστημιακών παραδόσεων του ομότιτλου γνωστικού αντικειμένου, όπως αυτές παρουσιάζονται από το ακαδημαϊκό έτος 1990-91, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Στόχος του ηλεκτρονικού αυτού συγγράμματος είναι η ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης. Ως εκπαιδευτικό βοήθημα, φιλοδοξεί να εξυπηρετήσει το σκοπό της εκπαίδευσης που είναι η ανάπτυξη της ικανότητας του εγκεφάλου να μαθαίνει, και όχι βέβαια η στείρα αναπαραγωγή της πληροφορίας. Η μεν ικανότητα του « μανθάνειν » επιτρέπει την ανάπτυξη της δημιουργικότητας του μηχανικού, ενώ η στείρα αναπαραγωγή της πληροφορίας δεν επιτρέπει παρά μόνο την αντιγραφή και την επανάληψη.
Linguistic Editors: Kioseoglou, Nerina
Tromara, Sofia
Technical Editors: Stragali, Faidra
Yfantidou, Georgia
Type: Undergraduate textbook
Creation Date: 21-12-2015
Item Details:
ISBN 978-960-603-015-4
License: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr
DOI http://dx.doi.org/10.57713/kallipos-897
Handle http://hdl.handle.net/11419/457
Bibliographic Reference: Georgiou, D., Antoniou, E., & Chatzimichailidis, A. (2015). Discrete Mathematical Structures in Computer Science [Undergraduate textbook]. Kallipos, Open Academic Editions. https://dx.doi.org/10.57713/kallipos-897
Language: Greek
Consists of:
1. Set Theory
2. Combinatorics
3. Mathematical Logic, Gates and Cercuits
4. GRAPHS AND APPLICATIONS
5. Algorithms
6. Matroids and Applications
7. Machines and Monoids
Number of pages 300
Publication Origin: Kallipos, Open Academic Editions
User comments
There are no published comments available!