Εισαγωγή στη Ρωμαϊκή ΕλεγείαAdobe PDF (1.05 MB)
Title Details:
Εισαγωγή στη Ρωμαϊκή Ελεγεία
Authors: Antoniadis, Theodoros
Reviewer: Fyntikoglou, Vasileios
Subject: HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS > PHILOLOGY > CLASSICAL PHILOLOGY > LATIN PHILOLOGY
HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS > PHILOLOGY
Keywords:
Latin Love Elegy
Propertius
Tibullus
Ovid
Description:
Abstract:
Αναφορά στις απαρχές της ανάπτυξης του ελεγειακού δίστιχου στην Ελλάδα των αρχαϊκών χρόνων, περίπου τον 7ο αιώνα π. Χ., όταν η λυρική και επική ποίηση διέθεταν, ήδη, ιδιαίτερα ταλαντούχους «εκπροσώπους».
Οι ελεγείες εξέφραζαν διάφορα συναισθήματα, από την καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων, έτσι διακρίνονταν, ανάλογα αυτών, σε:Πολεμικές ελεγείες (Τυρταίος-Καλλίνος), ερωτικες (Μίμνερμος), διδακτικές, με τις οποίες μεταδίδονταν φιλοσοφικές ιδέες (Ξενοφάνης), σοφιστικές, που περιείχαν αποφθέγματα (Φωκυλίδης), γνωμικές ( Σόλων - Θέογνις ο Μεγαρεύς) με έντονο πολιτικό χαρακτήρα κ.ά.
Στην ελληνιστική περίοδο οι ελεγείες αν και διατήρησαν την μορφή τους, εμπλουτίστηκαν έντονα, ιδίως από τους Αλεξανδρινούς ποιητές, με θέματα από την Ελληνική Μυθολογία, χ. Σπουδαίοι ελεγειακοί ποιητές της περιόδου εκείνης ήταν οι: Φιλητάς ο Κώος, Ερμησιάναξ ο Κολοφώνιος, Καλλίμαχος ο Κυρηναίος (που κρίθηκε άριστος πάντων), Αλέξανδρος ο Αιτωλός, καθώς και ο Παρθένιος ο Νικαεύς που υπήρξε και δάσκαλος του Βεργιλίου.
Linguistic Editors: Pappas, Vasileios
Technical Editors: Vrysis, Lazaros
Type: Chapter
Creation Date: 2015
Item Details:
License: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/gr
Handle http://hdl.handle.net/11419/4625
Bibliographic Reference: Antoniadis, T. (2015). Εισαγωγή στη Ρωμαϊκή Ελεγεία [Chapter]. In Antoniadis, T. 2015. Ανθολόγιο ρωμαϊκής ελεγείας [Undergraduate textbook]. Kallipos, Open Academic Editions. https://hdl.handle.net/11419/4625
Language: Greek
Is Part of: Ανθολόγιο ρωμαϊκής ελεγείας
Publication Origin: Kallipos, Open Academic Editions