Κεφάλαιο 3: Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών: Ιστορική Εξέλιξη, Σύγχρονες Τάσεις και ΠροβλέψειςAdobe PDF (1.59 MB)
Title Details:
Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών: Ιστορική Εξέλιξη, Σύγχρονες Τάσεις και Προβλέψεις
Authors: Kalogeras, Dimitris
mMgklaris, Vasileios
Reviewer: Kavasalis, Petros
Subject: MATHEMATICS AND COMPUTER SCIENCE > COMPUTER SCIENCE
Keywords:
Information Society
Broadband
Virtualization
Grid
Standards
Cloud Computing
Grnet
Internet Of Things
Smart Cities
Description:
Abstract:
Αντικείμενο αυτού του κεφαλαίου είναι η περιγραφή της εξελικτικής διαδρομής των τεχνολογιών μαζικής υπολογιστικής πληροφορικής και επικοινωνιών, αλλά και των σύγχρονων τεχνολογικών τάσεων και προβλέψεων. Αναλυτικότερα, θα καταγραφεί η εξέλιξη της τεχνολογίας από το Πλέγμα (Grid) στο Σύννεφο (Cloud), την τεχνολογία που κυριαρχεί, κατά κόρον, σήμερα. H τεχνολογία του cloud ενσωμάτωσε την ωριμότητα της τεχνολογίας του ιστού, του διαδικτύου και των δικτύων υψηλής ταχύτητας που είναι βασισμένα σε οπτικές ίνες. Στο ακαδημαϊκό περιβάλλον της Ελλάδας, το ΕΔΕΤ (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας) είναι ένα παράδειγμα εφαρμογής της εξέλιξης των τεχνολογιών του δικτύου και δημόσιων μαζικών υπολογιστικών υποδομών. Η μαζική διαχείριση δεδομένων από υποδομές σύννεφου οδηγεί την τεχνολογία Big Data, η οποία θα επιτρέψει την ανάλυση τεράστιας ποσότητας δεδομένων, και με αυτόν τον τρόπο η τεχνολογία σύννεφου θα επιστρέψει στην κοιτίδα της (τη μαζική υπολογιστική). Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η επόμενη επέκταση του διαδικτύου στην περιοχή της διαχείρισης «πραγμάτων» (π.χ. μέσω αισθητήρων), η οποία θα παίξει καταλυτικό ρόλο στον τρόπο διαχείρισης της λειτουργίας του περιβάλλοντος, και κατά πρώτη περίπτωση στη διαχείριση των λειτουργιών των πόλεων, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο θα μετατραπούν σε «έξυπνες πόλεις». Η ανατροπή που θα επέλθει από τη μαζική χρήση του «διαδικτύου των πραγμάτων» (internet of things) θα επεκταθεί στον χώρο της βιομηχανίας με το «βιομηχανικό διαδίκτυο».
Technical Editors: Panagiotopoulos, Panagiotis
Siokas, Georgios
Type: Chapter
Creation Date: 13-05-2016
Item Details:
License: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/gr
Handle http://hdl.handle.net/11419/6205
Bibliographic Reference: Kalogeras, D., & mMgklaris, V. (2016). Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών: Ιστορική Εξέλιξη, Σύγχρονες Τάσεις και Προβλέψεις [Chapter]. In Kalogirou, G., Panagiotopoulos, P., Tsakanikas, A., Siokas, E., Karounos, T., Magklaris, V., Troulos, K., Kalogeras, D., Tsiavos, P., Kanellos, N., & Merekoulias, V. 2016. INFORMATION SOCIETY AND KNOWLEDGE-BASED ECONOMY [Undergraduate textbook]. Kallipos, Open Academic Editions. https://hdl.handle.net/11419/6205
Language: Greek
Is Part of: INFORMATION SOCIETY AND KNOWLEDGE-BASED ECONOMY
Number of pages 43