ΚεφάλαιοAdobe PDF (184.36 kB)
Title Details:
Theoretical approaches of food selection
Other Titles: Anthropologic approaches
Authors: Matala, Antonia
Reviewer: Giannakoulia, Maria
Subject: LAW AND SOCIAL SCIENCES > ANTHROPOLOGY (NON PHYSICAL)
LAW AND SOCIAL SCIENCES > ANTHROPOLOGY (NON PHYSICAL) > SOCIAL AND CULTURAL ANTHROPOLOGY > ANTHROPOLOGY OF MATERIAL CULTURE
LAW AND SOCIAL SCIENCES > ANTHROPOLOGY (NON PHYSICAL) > SOCIAL AND CULTURAL ANTHROPOLOGY > APPLIED ANTHROPOLOGY
LAW AND SOCIAL SCIENCES > SOCIOLOGY > CULTURE AND SOCIAL STRUCTURE
Keywords:
Diet
Identity
Social Structure
Culture
Ecology
Lactation
Evolution
Description:
Abstract:
Η ανθρωπολογία, η κοινωνιολογία και άλλοι επιστημονικοί κλάδοι επιχειρούν να ερμηνεύσουν τη διατροφική συμπεριφορά, στο ατομικό και στο συλλογικό επίπεδο. Στο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι κυριότερες από τις θεωρητικές προσεγγίσεις για την ερμηνεία της τροφικής επιλογής, τόσο αυτές που εστιάζουν στο συμβολικό ρόλο της τροφής και τη σημασία του για κοινωνική συνοχή, όσο και εκείνες που προκρίνουν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στους περιβαλλοντικούς περιορισμούς και τον πολιτισμό.
Table of Contents:
6.1. Food selection. A discipline in the interface of social and natural sciences
6.1.1. Theoretical approaches of food selection
6.2. Sociological approaches: Functionalism and structuralism
6.2.1. A cultural model of food classification for developing and industrialized countries
6.2.2. Analysis of food selection in a modern urban society from a social perspective
6.3. Ecological perspectives of food selection. The theory of cultural materialism
6.3.1. Interpretation of the sacred cow taboo
6.5. Case study. Breastfeeding in traditional and modern societies. Practices and interpretations
6.5.1. Breastfeeding in traditional societies. The anthropological approach
6.5.2. Abandonment of the breastfeeding culture. The case of Greece
Bibliography
Linguistic Editors: Xifara, Foteini
Graphic Editors: Kapantoni, Kleio
Type: Chapter
Creation Date: 2015
Item Details:
License: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr
Handle http://hdl.handle.net/11419/3807
Bibliographic Reference: Matala, A. (2015). Theoretical approaches of food selection [Chapter]. In Matala, A., & Grivetti, L. 2015. Διατροφή και πολιτισμός [Undergraduate textbook]. Kallipos, Open Academic Editions. https://hdl.handle.net/11419/3807
Language: Greek
Is Part of: Διατροφή και πολιτισμός
Number of pages 19
Publication Origin: Kallipos, Open Academic Editions