DSpace

Πληροφορίες Τίτλου
Τίτλος: Ερμηνείες των διατροφικών επιλογών
Υπότιτλος: Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις
Συγγραφείς:Ματάλα, Αντωνία
Κριτικός Αναγνώστης: Γιαννακούλια, Μαρία
Σχολές/Τμήματα: ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Θέμα: 
Λέξεις-κλειδιά: 
ΔΙΑΙΤΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΓΑΛΟΥΧΙΑ
ΕΞΕΛΙΞΗ
Περιγραφή
Περίληψη: 
Η ανθρωπολογία, η κοινωνιολογία και άλλοι επιστημονικοί κλάδοι επιχειρούν να ερμηνεύσουν τη διατροφική συμπεριφορά, στο ατομικό και στο συλλογικό επίπεδο. Στο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι κυριότερες από τις θεωρητικές προσεγγίσεις για την ερμηνεία της τροφικής επιλογής, τόσο αυτές που εστιάζουν στο συμβολικό ρόλο της τροφής και τη σημασία του για κοινωνική συνοχή, όσο και εκείνες που προκρίνουν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στους περιβαλλοντικούς περιορισμούς και τον πολιτισμό.
Πίνακας Περιεχομένων: 
6.1. Η μελέτη της επιλογής τροφής ως αντικείμενο των κοινωνικών και φυσικών επιστημών
6.1.1. Θεωρητική προσέγγιση των διατροφικών επιλογών
6.2. Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις: Φονξιοναλισμός και στρουκτουραλισμός
6.2.1. Ένα πολιτισμικό μοντέλο ταξινόμησης των διατροφικών επιλογών σε αναπτυσσόμενες και εκβιομηχανισμένες χώρες
6.2.2. Μία κοινωνιολογική ανάλυση των διατροφικών επιλογών στο σύγχρονο αστικό χώρο
6.3. Οικολογική προσέγγιση της διατροφής. Η θεωρία του πολιτισμικού υλισμού
6.3.1. Ερμηνεία του ταμπού της ιερής αγελάδας
6.4. Η πολυπλοκότητα της ερμηνείας των διατροφικών επιλογών
6.5. Μελέτη Περίπτωσης. Μητρικός θηλασμός σε παραδοσιακές και σύγχρονες κοινωνίες. Πρακτικές και ερμηνείες
6.5.1. Μητρικός θηλασμός στις παραδοσιακές κοινωνίες. Μια ανθρωπολογική προσέγγιση
6.5.2. Η εγκατάλειψη του πολιτισμού του μητρικού θηλασμού στις σύγχρονες κοινωνίες. Η περίπτωση της Ελλάδας
Ημερομηνία Δημιουργίας: 2015
Πληροφορίες Τεκμηρίου
Είδος Τεκμηρίου: Κεφάλαιο Συγγράμματος
URI: http://hdl.handle.net/11419/3807
Βιβλιογραφική Αναφορά:Ματάλα, Α. 2015. Ερμηνείες των διατροφικών επιλογών. [Κεφάλαιο Συγγράμματος]. Στο Ματάλα, Α., Grivetti, L. 2015. Διατροφή και πολιτισμός. [ηλεκτρ. βιβλ.] Αθήνα:Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. κεφ 6. Διαθέσιμο στο: http://hdl.handle.net/11419/3807
Γλώσσα: Ελληνικά
Αποτελεί μέρος του: Διατροφή και πολιτισμός
Άδεια Χρήσης: Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα
Σχετικά Μαθήματα: 
1. ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ [ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ]
2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ [ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ]
3. ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ [ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ]
4. Διατροφικές Συνήθειες κ Διατροφική Αγωγή (Θ) [ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ]
Γλωσσική Επιμέλεια: Ξιφαρά, Φωτεινή
Γραφιστική Επιμέλεια: Καπαντώνη, Κλειώ
Τύπος έκδοσης: Εκδόσεις Κάλλιπος
Εμφανίζεται στις συλλογές:Οικονομικές, Πολιτικές, Κοινωνικές και Γεωπονικές Επιστήμες

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:

Μορφότυπο Μέγεθος Περιγραφή
Adobe PDF184,36 kBΚεφάλαιοKατεβάστεΔείτε

Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα

Όροι χρήσης HEAL-Link © 2015

HEAL-Link NTUA GRNET European Union EDULLL ESPA