Πληροφορίες Τίτλου | |
Διατροφή στην Ελλάδα |
|
Υπότιτλος: |
Από τα συμπόσια των αρχαίων στα σύγχρονα πρότυπα κατανάλωσης φαγητού |
Συγγραφείς: |
Ματάλα, Αντωνία |
Κριτικός Αναγνώστης: |
Γιαννακούλια, Μαρία |
Θεματικές Κατηγορίες: | ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ > ΓΕΩΠΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ > ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ (ΜΗ ΦΥΣΙΚΗ) > ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ > ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ > ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ (ΜΗ ΦΥΣΙΚΗ) > ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ > ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ > ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ/ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ > ΙΣΤΟΡΙΑ > ΕΙΔΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ |
Περιγραφή | |
Περίληψη: |
Το κεφάλαιο αυτό πραγματεύεται τη διατροφή στην Ελλάδα και την εξέλιξή της από την αρχαιότητα έως τους νεώτερους χρόνους. Οι συνήθειες διατροφής και ο ρόλος της τροφής ως στοιχείο του πολιτισμού εξετάζονται σε συνάρτηση με κοινωνικές, γεωγραφικές και οικονομικές παραμέτρους. Παρουσιάζονται στοιχεία για τις γευματικές συνήθειες των αρχαίων ελλήνων, καθώς και για τη θεώρηση τη σχέσης ανάμεσα στη διατροφή και την υγεία με βάση την κλασική γραμματεία. Εξετάζονται οι νεωτερισμοί που εισήχθησαν στη διάρκεια των μεσαιωνικών και των νεώτερων χρόνων, καθώς και τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής. Οι διατροφικές συνήθειες που επικράτησαν στο Αιγαίο περί τα μέσα του 20ού αιώνα αποτέλεσαν τη βάση της μεσογειακής δίαιτας, ενός πρότυπου υγιεινής διατροφής το οποίο έχει γίνει αποδεκτό από τη διεθνή ιατρική κοινότητα. Στην συνέχεια, η διαφορετικότητα στη διαθεσιμότητα ειδών διατροφής στις διάφορες περιοχές του Ελληνόφωνου κόσμου αναδεικνύεται μέσα από την πληροφορία που παρέχει ένα ναυτικό αρχείο. Τέλος, εξετάζεται πώς η στροφή στη μαζικά παραγόμενη τροφή οδήγησε στην αλλοίωση του ευρύτερου πλέγματος του γαστρονομικού πολιτισμού στην Ελλάδα. Στην αυγή του 21ού αιώνα, η λιτότητα υποχώρησε και τη θέση της κατέλαβαν οι σύγχρονες αξίες της αφθονίας από τη μία, και του διαιτητικού περιορισμού από την άλλη. Στη Μελέτη Περίπτωσης παρουσιάζονται στοιχεία για τις πρακτικές επιβίωσης και τις επιπλοκές υγείας που βίωσαν οι κάτοικοι των ελληνικών πόλεων εξ αιτίας του μεγάλου λιμού στην κατοχή.
|
Πίνακας Περιεχομένων: |
6.1. Οι αρχαίες καταβολές του πολιτισμού της διατροφής στην Ελλάδα
6.1.1 Τα γεύματα των αρχαίων Ελλήνων 6.1.2. Η καθημερινή τροφή στην αρχαία Ελλάδα 6. 1.3. Ο ρόλος του κρασιού και της οινοποσίας στην αρχαία Ελλάδα 6.1.4. Η διαιτητική τέχνη στην αρχαία Ελλάδα 6.2. Διατροφή στον Ελληνικό χώρο στους μεσαιωνικούς χρόνους 6.2.1. Η τροφή των πλουσίων και η τροφή των φτωχών τους μεσαιωνικούς χρόνους 6.2.2. Γαστρονομικές καινοτομίες στην Ελλάδα των μεσαιωνικών χρόνων 6.3. Διατροφή στην Ελλάδα στους νεότερους χρόνους 6.3.1. Παραδοσιακή ελληνική διατροφή 6.3.2. Μεσογειακή δίαιτα και παραδοσιακή ελληνική διατροφή 6.3.3. Διατροφή στην Ελλάδα την αυγή του 21ού αιώνα. H στροφή από την ποιότητα στην ποσότητα 6.4. Μελέτη περίπτωσης. Ο μεγάλος λιμός της κατοχής στην Αθήνα και τις άλλες ελληνικές πόλεις 6.4.1. Ο λιμός του χειμώνα του 1941-42 6.4.2. Διατροφή στη διάρκεια του κατοχικού λιμού 6.4.3. Επιπτώσεις του λιμού στην υγεία και τη διατροφική κατάσταση των Ελλήνων 6.4.4. Τακτικές επιβίωσης κατά τη διάρκεια του λιμού Βιβλιογραφία |
Γλωσσική Επιμέλεια: |
Ξιφαρά, Φωτεινή |
Γραφιστική Επιμέλεια: |
Καπαντώνη, Κλειώ |
Τύπος: |
Κεφάλαιο |
Ημερομηνία Δημιουργίας: | 2015 |
Πληροφορίες Τεκμηρίου | |
Άδεια Χρήσης: |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr |
Handle | http://hdl.handle.net/11419/3806 |
Βιβλιογραφική Αναφορά: | Ματάλα, Α. (2015). Διατροφή στην Ελλάδα [Κεφάλαιο]. Στο Ματάλα, Α., & Grivetti, L. 2015. Διατροφή και πολιτισμός [Προπτυχιακό εγχειρίδιο]. Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις. https://hdl.handle.net/11419/3806 |
Γλώσσα: |
Ελληνικά |
Αποτελεί μέρος του: |
Διατροφή και πολιτισμός |
Αριθμός σελίδων |
26 |
Προέλευση έκδοσης: |
Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις |