DSpace

Πληροφορίες Τίτλου
Τίτλος: Βιολογία και πολιτισμός
Υπότιτλος: Ο ρόλος της κουζίνας στη διατροφή
Συγγραφείς:Ματάλα, Αντωνία
Κριτικός Αναγνώστης: Γιαννακούλια, Μαρία
Σχολές/Τμήματα: ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Θέμα: 
Λέξεις-κλειδιά: 
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΞΗΜΕΡΩΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ
ΔΙΑΙΤΑ
ΕΞΕΛΙΞΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
ΖΥΜΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α
ΝΙΑΣΙΝΗ
Περιγραφή
Περίληψη: 
Πολλές είναι οι πολιτισμικές προσαρμογές που αφορούν τη δίαιτα. Η ανάπτυξη των διαφόρων τεχνικών για την επεξεργασία των τροφίμων συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στην εξασφάλιση της επιβίωσης και στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. Μέσω των εφαρμοζόμενων μαγειρικών και άλλων τεχνικών έχουν κωδικοποιηθεί λύσεις σε προβλήματα διατροφής που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της η βιολογία. Έτσι, πολλές από τις στρατηγικές που αφορούν την κουλτούρα του φαγητού έχουν οδηγήσει στη μετατροπή των μειονεκτημάτων της τροφικής αλυσίδας σε πλεονεκτήματα, με στόχο την εξάλειψη των περιορισμών εξαιτίας της εξάρτησης από τη γεωργία. Το μαγείρεμα και οι άλλες τεχνικές επεξεργασίας της τροφής συχνά κάνουν τα τρόφιμα πιο εύληπτα, πιο ασφαλή, καθώς και διατροφικά ανώτερα. Τα διαθέσιμα στοιχεία επαρκούν ώστε να δεχτούμε ότι οι τροποποιήσεις που ο άνθρωπος επιφέρει στα τρόφιμα έχουν συμβάλει και συμβάλουν στην πορεία της εξέλιξής του. Στο κεφάλαιο αυτό εξετάζονται παραδειγματικές παραδοσιακές τεχνικές, τις οποίες έχουν καθιερώσει οι κοινωνίες ανά τον κόσμο, όπως η επεξεργασία των δημητριακών, για την παρασκευή ψωμιού και άλλων ζυμούμενων τροφίμων, και η επεξεργασία του καλαμποκιού με αλκάλι, η οποία εφαρμόζεται στις κοινωνίες της Μεσοαμερικής. Παρουσιάζονται επίσης δύο μελέτες περίπτωσης.
Πίνακας Περιεχομένων: 
4.1. Επεξεργασία της τροφής από τον άνθρωπο
4.1.1. Οι πρώτες επεξεργασίες της τροφής
4.1.2. Νεολιθική επανάσταση και διατροφικοί περιορισμοί
4.1.3. Ο ρόλος των τεχνικών μαγειρέματος ως ασφαλιστικής δικλίδας για την ευημερία των παραδοσιακών κοινωνιών
4.1.4. Η συμβολή της μαγειρικής στη θρεπτική αξία των τροφίμων
4.1.4.1 Το παράδειγμα της επεξεργασίας του αραβοσίτου
4.1.4.2. Ανακαλύπτοντας τη θρεπτική αξία τοπικών εδεσμάτων
4.2. Ζύμωση τροφίμων. Τα μικρόβια στην υπηρεσία του ανθρώπου
4.2.1. Το φαινόμενο της ζύμωσης των πρώτων υλών
4.2.2. Ζυμούμενα τρόφιμα
4.2.3. Η παράδοση της ζύμωσης και η σημασία της για τις κοινωνίες
4.3. Πολιτισμική πρόοδος και βιολογική προσαρμογή. Διδάγματα από την ιστορία της κουζίνας
4.4. Μελέτη Περίπτωσης 1.
Η παραδοσιακή κουζίνα ως μέσο αντιμετώπισης του υποσιτισμού
4.4.1. Οι ανησυχητικές διαστάσεις του φαινομένου της «κρυφής πείνας»
4.4.2. Παραδοσιακή γαστρονομία και αγώνας κατά της έλλειψης βιταμίνης Α στο Βιετνάμ
4.5. Μελέτη Περίπτωσης 2. Παραδοσιακά ζυμούμενα ποτά. Ένα κεφάλαιο υγείας και πολιτισμού
4.5.1. Παραδοσιακά ζυμούμενα ποτά, αλκοολούχα και μη
4.5.1.1. Αλκοολούχα ποτά
4.5.1.2. Ζυμούμενα ποτά από βακτήρια του γαλακτικού οξέος
4.5.2. Η σημασία των ζυμούμενων ποτών
Βιβλιογραφία
Ημερομηνία Δημιουργίας: 2015
Πληροφορίες Τεκμηρίου
Είδος Τεκμηρίου: Κεφάλαιο Συγγράμματος
URI: http://hdl.handle.net/11419/3805
Βιβλιογραφική Αναφορά:Ματάλα, Α. 2015. Βιολογία και πολιτισμός. [Κεφάλαιο Συγγράμματος]. Στο Ματάλα, Α., Grivetti, L. 2015. Διατροφή και πολιτισμός. [ηλεκτρ. βιβλ.] Αθήνα:Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. κεφ 4. Διαθέσιμο στο: http://hdl.handle.net/11419/3805
Γλώσσα: Ελληνικά
Αποτελεί μέρος του: Διατροφή και πολιτισμός
Άδεια Χρήσης: Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα
Σχετικά Μαθήματα: 
1. ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ [ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ]
2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ [ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ]
3. ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ [ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ]
4. Διατροφικές Συνήθειες κ Διατροφική Αγωγή (Θ) [ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ]
Γλωσσική Επιμέλεια: Ξιφαρά, Φωτεινή
Γραφιστική Επιμέλεια: Καπαντώνη, Κλειώ
Τύπος έκδοσης: Εκδόσεις Κάλλιπος
Εμφανίζεται στις συλλογές:Οικονομικές, Πολιτικές, Κοινωνικές και Γεωπονικές Επιστήμες

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:

Μορφότυπο Μέγεθος Περιγραφή
Adobe PDF429,4 kBΚεφάλαιοKατεβάστεΔείτε

Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα

Όροι χρήσης HEAL-Link © 2015

HEAL-Link NTUA GRNET European Union EDULLL ESPA