ΚεφάλαιοAdobe PDF (429.4 kB)
Title Details:
Biocultural aspects of human nutrition
Other Titles: Local cuisines
Authors: Matala, Antonia
Reviewer: Giannakoulia, Maria
Subject: MEDICINE AND HEALTH SCIENCES, LIFE SCIENCES, BIOLOGICAL SCIENCES > LIFE SCIENCES
LAW AND SOCIAL SCIENCES > ANTHROPOLOGY (NON PHYSICAL) > SOCIAL AND CULTURAL ANTHROPOLOGY > ANTHROPOLOGY OF MATERIAL CULTURE
LAW AND SOCIAL SCIENCES > ANTHROPOLOGY (NON PHYSICAL) > SOCIAL AND CULTURAL ANTHROPOLOGY > APPLIED ANTHROPOLOGY
LAW AND SOCIAL SCIENCES > ANTHROPOLOGY (NON PHYSICAL) > SOCIAL AND CULTURAL ANTHROPOLOGY > CULTURE AND LIFESTYLE > CULTURAL HERITAGE
Keywords:
Food History
Plant Domestication
Food Emergencies
Diet
Evolution
Culture
Food Fermentation
Nutritional Defficiencies
Vitamin A
Niacin
Description:
Abstract:
Πολλές είναι οι πολιτισμικές προσαρμογές που αφορούν τη δίαιτα. Η ανάπτυξη των διαφόρων τεχνικών για την επεξεργασία των τροφίμων συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στην εξασφάλιση της επιβίωσης και στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. Μέσω των εφαρμοζόμενων μαγειρικών και άλλων τεχνικών έχουν κωδικοποιηθεί λύσεις σε προβλήματα διατροφής που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της η βιολογία. Έτσι, πολλές από τις στρατηγικές που αφορούν την κουλτούρα του φαγητού έχουν οδηγήσει στη μετατροπή των μειονεκτημάτων της τροφικής αλυσίδας σε πλεονεκτήματα, με στόχο την εξάλειψη των περιορισμών εξαιτίας της εξάρτησης από τη γεωργία. Το μαγείρεμα και οι άλλες τεχνικές επεξεργασίας της τροφής συχνά κάνουν τα τρόφιμα πιο εύληπτα, πιο ασφαλή, καθώς και διατροφικά ανώτερα. Τα διαθέσιμα στοιχεία επαρκούν ώστε να δεχτούμε ότι οι τροποποιήσεις που ο άνθρωπος επιφέρει στα τρόφιμα έχουν συμβάλει και συμβάλουν στην πορεία της εξέλιξής του. Στο κεφάλαιο αυτό εξετάζονται παραδειγματικές παραδοσιακές τεχνικές, τις οποίες έχουν καθιερώσει οι κοινωνίες ανά τον κόσμο, όπως η επεξεργασία των δημητριακών, για την παρασκευή ψωμιού και άλλων ζυμούμενων τροφίμων, και η επεξεργασία του καλαμποκιού με αλκάλι, η οποία εφαρμόζεται στις κοινωνίες της Μεσοαμερικής. Παρουσιάζονται επίσης δύο μελέτες περίπτωσης.
Table of Contents:
4.1. The processing of food by humans
4.1.1. The first food processes
4.1.2. Limitations imposed by the Neolithic Revolution
4.1.3. Cuisine as a safeguard of prosperity in traditional societies
4.1.4. The role of cuisine in enhancing nutritional value of foods
4.1.4.1 The paradigm of maize processing
4.1.4.2. Discovering the nutritional value of traditional dishes
4.2. Food fermentation. Microbes in man’s service
4.2.1. The process of fermentation of raw materials
4.2.2. Fermented foods
4.2.3. The tradition of fermentation and its significance for society
4.3. Cultural advances and biological adaptation. Lessons learned from the history of cuisine.
4.4. Case study 1. Traditional cuisine as a means for combating undernutrition
4.4.1. The troubling phenomenon of hidden hunger
4.4.2. Traditional gastronomy and the battle against vitamin Α deficiency
4.5. Case study 2. Traditional fermented foods. An asset of health and culture
4.5.1. Fermented alcoholic and non-alcoholic beverages
4.5.1.1. Alcoholic beverages
4.5.1.2. Beverages produced via lactic acid fermentation
4.5.2. The significance of fermented beverages
Bibliography
Linguistic Editors: Xifara, Foteini
Graphic Editors: Kapantoni, Kleio
Type: Chapter
Creation Date: 2015
Item Details:
License: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr
Handle http://hdl.handle.net/11419/3805
Bibliographic Reference: Matala, A. (2015). Biocultural aspects of human nutrition [Chapter]. In Matala, A., & Grivetti, L. 2015. Διατροφή και πολιτισμός [Undergraduate textbook]. Kallipos, Open Academic Editions. https://hdl.handle.net/11419/3805
Language: Greek
Is Part of: Διατροφή και πολιτισμός
Number of pages 25
Publication Origin: Kallipos, Open Academic Editions