DSpace

Πληροφορίες Τίτλου
Τίτλος: Ιστορική διαδρομή των ειδών διατροφής
Υπότιτλος: Από τη νεολιθική επανάσταση στην παγκοσμιοποίηση
Συγγραφείς:Ματάλα, Αντωνία
Grivetti, Louis
Κριτικός Αναγνώστης: Γιαννακούλια, Μαρία
Σχολές/Τμήματα: ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Θέμα: 
Λέξεις-κλειδιά: 
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΞΗΜΕΡΩΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ
ΔΙΑΙΤΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ
ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ
ΖΑΧΑΡΗ
ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΗ
ΑΙΩΝΑΣ
ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ
Περιγραφή
Περίληψη: 
Η γεωγραφική προέλευση των φυτικών και ζωικών ειδών που στηρίζουν διατροφικά τις σύγχρονες κοινωνίες είναι χρήσιμη για την κατανόηση των διιατητικών συνηθειών. Εδώ εξετάζονται οι αλλαγές στη διατροφή των λαών της Ευρωπαϊκής ηπείρου μετά την εισαγωγή νέων φυτών -καλλιεργήσιμων και αυτοφυών- καθώς και οι επίπτωσεις στη διατροφική κατάσταση των κατοίκων. Η γεωγραφική διάχυση των καλλιεργήσιμων φυτών ξεκίνησε με τη νεολιθική επανάσταση, αλλά συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Από τον 16ο αιώνα η εισαγωγή νέων ειδών διατροφής από την Αμερική, πρόσφερε νέες δυνατότητες διατροφής στους Ευρωπαίους. Επίσης εξετάζονται οι αλλαγές που επέφεραν στις τάσεις κατανάλωσης οι νέες τεχνολογίες στη γεωργική παραγωγή και την επεξεργασία των τροφίμων κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα και οι μελλόντικές τάσεις για την παγκόσμια διατροφή.
Πίνακας Περιεχομένων: 
1. Γεωργική επανάσταση: Τομή στην ιστορία του ανθρώπου
1.1. Οι πρώτες καλλιέργειες

2. Η νεολιθική επανάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο
2.1. Προϊόντα διατροφής στις νεολιθικές κοινωνίες της Ανατολικής Μεσογείου

3. Διασπορά των εξημερωμένων ειδών
3.1. Τρόποι διασποράς των εξημερωμένων ειδών
3.2. Η μεγάλη ανταλλαγή

4. Από την πράσινη επανάσταση στη γενετική επανάσταση
4.1. Βασικά στοιχεία για τις διαδικασίες ανάπτυξης φυτικών υβριδίων
4.2. Είδη διατροφής τον 21ο αιώνα και οι νέες γεωργικές τεχνολογίες

5. Μελέτη περίπτωσης: Η πικρή ιστορία της ζάχαρης
5.1. Τροφή και παγκοσμιοποίηση
5.1.1. Η γλυκιά γεύση της ζάχαρης ανήκει σε λίγους
5.1.2. Ζάχαρη για όλους στην Ευρώπη
5.1.3. Η ζάχαρη ως είδος πρώτης ανάγκης
5.2. Ο εθισμός στη ζάχαρη στο στόχαστρο των σύγχρονων πολιτικών για τη δημόσια υγεία

Βιβλιογραφία
Ημερομηνία Δημιουργίας: 2015
Πληροφορίες Τεκμηρίου
Είδος Τεκμηρίου: Κεφάλαιο Συγγράμματος
URI: http://hdl.handle.net/11419/3803
Βιβλιογραφική Αναφορά:Ματάλα, Α., Grivetti, L. 2015. Ιστορική διαδρομή των ειδών διατροφής. [Κεφάλαιο Συγγράμματος]. Στο Ματάλα, Α., Grivetti, L. 2015. Διατροφή και πολιτισμός. [ηλεκτρ. βιβλ.] Αθήνα:Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. κεφ 2. Διαθέσιμο στο: http://hdl.handle.net/11419/3803
Γλώσσα: Ελληνικά
Αποτελεί μέρος του: Διατροφή και πολιτισμός
Άδεια Χρήσης: Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα
Σχετικά Μαθήματα: 
1. ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ [ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ]
2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ [ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ]
3. ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ [ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ]
4. Διατροφικές Συνήθειες κ Διατροφική Αγωγή (Θ) [ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ]
Γλωσσική Επιμέλεια: Ξιφαρά, Φωτεινή
Τυπικός Χρόνος Εκμάθησης: 
Τύπος έκδοσης: Εκδόσεις Κάλλιπος
Εμφανίζεται στις συλλογές:Οικονομικές, Πολιτικές, Κοινωνικές και Γεωπονικές Επιστήμες

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:

Μορφότυπο Μέγεθος Περιγραφή
Adobe PDF1,2 MBΚεφάλαιοKατεβάστεΔείτε

Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα

Όροι χρήσης HEAL-Link © 2015

HEAL-Link NTUA GRNET European Union EDULLL ESPA