Title Details: | |
Ηistory of foodstuffs |
|
Other Titles: |
From neolithic revolution to globalization |
Authors: |
Matala, Antonia Grivetti, Louis |
Reviewer: |
Giannakoulia, Maria |
Subject: | LAW AND SOCIAL SCIENCES > ANTHROPOLOGY (NON PHYSICAL) MEDICINE AND HEALTH SCIENCES, LIFE SCIENCES, BIOLOGICAL SCIENCES > LIFE SCIENCES NATURAL SCIENCES AND AGRICULTURAL SCIENCES > AGRICULTURAL SCIENCES LAW AND SOCIAL SCIENCES > ANTHROPOLOGY (NON PHYSICAL) > SOCIAL AND CULTURAL ANTHROPOLOGY > ANTHROPOLOGY OF MATERIAL CULTURE LAW AND SOCIAL SCIENCES > ANTHROPOLOGY (NON PHYSICAL) > SOCIAL AND CULTURAL ANTHROPOLOGY > APPLIED ANTHROPOLOGY LAW AND SOCIAL SCIENCES > ANTHROPOLOGY (NON PHYSICAL) > SOCIAL AND CULTURAL ANTHROPOLOGY > CULTURE AND LIFESTYLE > CULTURAL HERITAGE |
Description: | |
Abstract: |
The process of domestication and man’s transition from foraging to cultivation and animal husbandry sparked a great population increase along with seminal dietary changes. The geographical origins of the common foodstuffs that are discussed in this chapter help the reader gain an insight into the dietary variability observed among cultures. The geographical diffusion of the main cultivated plants has a history of almost ten millennia and is still ongoing in our times. In the sixteenth century, the Great Exchange made corn and potatoes available to people in Europe, albeit the history of these new food staples is interweaved with major food shortages and nutritional challenges for European societies. In the chapter, the history of sugar is employed as an example of how changes in food systems are linked to major changes in the global economy.
|
Table of Contents: |
1. Γεωργική επανάσταση: Τομή στην ιστορία του ανθρώπου
1.1. Οι πρώτες καλλιέργειες 2. Η νεολιθική επανάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο 2.1. Προϊόντα διατροφής στις νεολιθικές κοινωνίες της Ανατολικής Μεσογείου 3. Διασπορά των εξημερωμένων ειδών 3.1. Τρόποι διασποράς των εξημερωμένων ειδών 3.2. Η μεγάλη ανταλλαγή 4. Από την πράσινη επανάσταση στη γενετική επανάσταση 4.1. Βασικά στοιχεία για τις διαδικασίες ανάπτυξης φυτικών υβριδίων 4.2. Είδη διατροφής τον 21ο αιώνα και οι νέες γεωργικές τεχνολογίες 5. Μελέτη περίπτωσης: Η πικρή ιστορία της ζάχαρης 5.1. Τροφή και παγκοσμιοποίηση 5.1.1. Η γλυκιά γεύση της ζάχαρης ανήκει σε λίγους 5.1.2. Ζάχαρη για όλους στην Ευρώπη 5.1.3. Η ζάχαρη ως είδος πρώτης ανάγκης 5.2. Ο εθισμός στη ζάχαρη στο στόχαστρο των σύγχρονων πολιτικών για τη δημόσια υγεία Βιβλιογραφία |
Linguistic Editors: |
Xifara, Foteini |
Type: |
Chapter |
Creation Date: | 2015 |
Item Details: | |
License: |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr |
Handle | http://hdl.handle.net/11419/3803 |
Bibliographic Reference: | Matala, A., & Grivetti, L. (2015). Ηistory of foodstuffs [Chapter]. In Matala, A., & Grivetti, L. 2015. Food and Culture [Undergraduate textbook]. Kallipos, Open Academic Editions. https://hdl.handle.net/11419/3803 |
Language: |
Greek |
Is Part of: |
Food and Culture |
Number of pages |
26 |
Typical Learning Time: |
PT04H00M00S |
Publication Origin: |
Kallipos, Open Academic Editions |