DSpace

Πληροφορίες Τίτλου
Τίτλος: Εισαγωγή στη φιλοσοφία του Σπινόζα
Συγγραφείς:Γουδέλη, Κυριακή
Κριτικός Αναγνώστης: Πενολίδης, Θεόδωρος
Σχολές/Τμήματα: ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Θέμα: 
Λέξεις-κλειδιά: 
ΥΠΟΣΤΑΣΗ
ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑ
ΤΡΟΠΟΣ
NATURA NATURANS NATURA NATURATA
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΕΜΜΕΝΕΙΑ
ΕΚΦΡΑΣΗ
ΕΠΑΡΚΗΣ-ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΙΔΕΑ
ΚΟΙΝΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
CONATUS
ΑΡΕΤΗ
ΣΤΕΡΗΤΙΚΑ ΠΑΘΗ
ΕΝΕΡΓΗΜΑ
ΣΩΜΑ-ΝΟΥΣ
ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΑ
Περιγραφή
Περίληψη: 
Το βιβλίο αποτελεί μια εισαγωγή στην Φιλοσοφία του Σπινόζα, ενός καινοτόμου και επίκαιρου ορθολογιστή φιλοσόφου του 17ου αι, και εισάγει τους φοιτητές σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο του ορθολογισμού της νεώτερης εποχής, στην οποία συντελέστηκαν οι πλέον σημαντικές τομές σε σχέση με την μεσαιωνική παράδοση στα θέματα της σχέσης του ανθρώπου με την γνώση, την συνείδηση, την ανάδυση του σύγχρονου υποκειμένου, την σχέση του με την φύση, την ελευθερία και την ηθική.
Τον 17ο αι. τελούνται συνταρακτικές τομές στην σύλληψη του σύμπαντος, της δράσης και της σχέσης του ανθρώπινου υποκειμένου με αυτό και της συνακόλουθης ηθικής που συνάδει με αυτές τις μεταλλαγές και προοικονομούνται οι σύγχρονες τάσεις, διλήμματα και παράδοξα του 20ου αι. που αφορούν την δυνατότητα της γνώσης και της κηδεμόνευσης της φυσικής πραγματικότητας. Επιπλέον, μετά την συγκλονιστική καρτεσιανή τομή της ανάδυσης του σύγχρονου υποκειμένου και της αντίστοιχης διχοτομησης του από τον αντικειμενικό κόσμο, αναδύονται σοβαρά επιστημολογικά, οντολογικά και μεταφυσικά ερωτήματα σε σχέση με την δυνατότητα και τους τρόπους της γνώσης του αντικειμενικού κόσμου, της θέσης του υποκειμένου στο όλον της φυσικής πραγματικότητας, της νέας σύλληψης της συνείδησης, της σχέσης του ανθρώπου με τον θεό και το σύμπαν και τις συνακόλουθες ηθικές διαστάσεις της εκάστοτε προσέγγισης.
Το βιβλίο πραγματεύεται διεξοδικά και με σαφήνεια τις σημαντικές προσεγγίσεις του Σπινόζα, ο οποίος στα πλαίσια και σε ταυτόχρονη ρήξη με την καρτεσιανή αντίληψη, προτάσσει ένα ριζοσπαστικό και ιδιότυπο οντολογικό, μεταφυσικό, γνωσιοθεωρητικό και ηθικό μοντέλο, αυτό της εμμένειας και του μονισμού, προοικονομώντας σύγχρονες πρωτοπόρες αντιλήψεις του 20ού αι για μια νέα και συμβατή προς τη φύση επιστημολογία και ηθική. Στο βιβλίο καταδεικνύεται ότι στην αυγή της νεώτερης εποχής, παράλληλα με τον κλασσικό καρτεσιανό ορθολογισμό, αναδύεται και μια άλλη μορφή ένυλου Λόγου, η οποία όχι μόνο δεν αποξενώνει το έλλογο υποκείμενο από τη Φύση και το σώμα του, αλλά αντίθετα το εντάσσει στη συμπαντική τάξη, προσδίδοντάς του μια νέα διάσταση στη δυνατότητα της ελευθερίας του.
Ημερομηνία Δημιουργίας: 2015
Πληροφορίες Τεκμηρίου
Είδος Τεκμηρίου: Σύγγραμμα
URI: http://hdl.handle.net/11419/2711
ISBN: 978-960-603-487-9
ID Ευδόξου: 320241
Βιβλιογραφική Αναφορά:Γουδέλη, Κ., 2015. Εισαγωγή στη φιλοσοφία του Σπινόζα. [ηλεκτρ. βιβλ.] Αθήνα:Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Διαθέσιμο στο: http://hdl.handle.net/11419/2711
Γλώσσα: Ελληνικά
Αποτελείται από: 1. Βασικές αρχές της σπινοζικής οντολογίας
2. Μέθοδος και γνώση στη φιλοσοφία του Σπινόζα
3. Ο άνθρωπος ως τρόπος
4. Περί της δουλείας και της ελευθερίας του ανθρώπου
Άδεια Χρήσης: Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα
Σχετικά Μαθήματα: 
ΝΕΟΤΕΡΗ ΓΝΩΣΙΟΘΕΩΡΙΑ/ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΙΙ [ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ]
Γλωσσική Επιμέλεια: Κονάχος, Δημήτριος
Τεχνική Επεξεργασία: Παπαβασιλείου, Σπυρίδων
Τύπος έκδοσης: Εκδόσεις Κάλλιπος
Εμφανίζεται στις συλλογές:Ανθρωπιστικές και Νομικές Επιστήμες, Επιστήμες Τεχνών και Γραμμάτων

Thumbnail

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:

Μορφότυπο Μέγεθος Περιγραφή
Adobe PDF1.66 MB-KατεβάστεΔείτε
Electronic Publication17.56 MB-KατεβάστεΔείτε

Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα

Όροι χρήσης HEAL-Link © 2015

HEAL-Link NTUA GRNET European Union EDULLL ESPA