Adobe PDF (16.76 MB)
EPUB (8.9 MB)
Download
Table of Contents - Adobe PDF (286.92 kB)
Brochure
Download
User comments
Title Details:
Ρωμαϊκή επική ποίηση
Other Titles: Βεργίλιος Αινειάδα - Οβίδιος Μεταμορφώσεις
Authors: Michalopoulos, Andreas
Michalopoulos, Charilaos
Reviewer: Tsitsiou, Chrysanthi
Subject: HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS > PHILOLOGY > NATIONAL LITERATURES > EUROPEAN LITERATURE > LATIN LITERATURE
HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS > PHILOLOGY
HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS > PHILOLOGY > LITERATURE
HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS > PHILOLOGY > LITERARY FORMS AND GENRES > POETRY
HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS > PHILOLOGY > CLASSICAL PHILOLOGY > LATIN PHILOLOGY
Keywords:
Roman Epic
Aeneas
The Aeneid
Augustus
Augustanism
Metaliterarity
Myth
Metamorphosis / Transformation
Narrativity
Vergil
Metamorphoses
Intertextuality
Description:
Abstract:
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και αποτελεί μια συνθετική και πολυμεσική πρόταση μελέτης του ρωμαϊκού έπους. Η πρότασή μας συνδυάζει τη λεπτομερή εισαγωγή στο έπος με τη λεπτομερή εξέταση αποσπασμάτων από τα δύο σημαντικότερα ρωμαϊκά έπη: την Αινειάδα του Βεργιλίου και τις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου.

Η Εισαγωγή Ι παρουσιάζει το έπος εξελικτικά (αρχαϊκή εποχή, ελληνιστική Αλεξάνδρεια, αυγούστεια και αυτοκρατορική Ρώμη). Επίσης παρουσιάζονται αναλυτικά τα ιστορικά, κοινωνικά και ιδεολογικά συμφραζόμενα της αυγούστειας εποχής, καθώς και η ζωή και εργοβιογραφία του Βεργιλίου. Στην Εισαγωγή ΙΙ παρουσιάζεται η ζωή και εργογραφία του Οβιδίου. Αναλυτική αναφορά γίνεται και σε βασικά θέματα που αφορούν τις Μεταμορφώσεις, όπως: α) λογοτεχνικό γένος, πηγές, διακειμενικότητα, β) λογοτεχνοποίηση του μύθου, μυθ(oλογ)ική αφήγηση, γ) τύποι και λειτουργία μεταμορφώσεων, δ) δομή, περιεχόμενο και αφηγηματική τεχνική.

Το προς εξέταση υλικό οργανώνεται ανά κεφάλαιο θεματικά. Κάθε κεφάλαιο περιέχει αντιπροσωπευτικό αριθμό στίχων (Αινειάδα) ή/και ιστοριών (Μεταμορφώσεις) προκειμένου ο διδάσκων να έχει δυνατότητα επιλογής. Έμφαση δίνεται σε ζητήματα γλώσσας, ύφους και αφήγησης. Επίσης προσφέρεται μετάφραση, αναλυτικό λεξιλόγιο και γραμματικο-συντακτική εξομάλυνση των δυσνόητων σημείων. Ο αναλυτικός ερμηνευτικός σχολιασμός με πλούσια βιβλιογραφική υποστήριξη ολοκληρώνεται με γλωσσικές ασκήσεις και ερωτήσεις κατανόησης.

Η χρήση πολυμεσικού και διαδραστικού υλικού στο βιβλίο είναι εκτεταμένη. Ο σχολιασμός είναι διάστικτος από υπερσυνδέσμους (links) σε on-line βιβλιογραφικές βάσεις αλλά και σε διαδικτυακές τοποθεσίες που περιέχουν εικόνες, χάρτες, timelines, ηχητικά αποσπάσματα (audio clips) και βίντεο με πλούσιο ενημερωτικό υλικό σχετικά με τα δύο έπη αλλά και τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό στην αυγούστεια Ρώμη. Τέλος, χρησιμοποιούνται on-line παρουσιάσεις, κουίζ και εκπαιδευτικά παιχνίδια προς εμπέδωση και κατανόηση γλωσσικών κυρίως φαινομένων.
Type: Undergraduate textbook
Creation Date: 2015
Item Details:
ISBN 978-960-603-461-9
License: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr
DOI http://dx.doi.org/10.57713/kallipos-761
Handle http://hdl.handle.net/11419/2611
Bibliographic Reference: Michalopoulos, A., & Michalopoulos, C. (2015). Ρωμαϊκή επική ποίηση [Undergraduate textbook]. Kallipos, Open Academic Editions. https://dx.doi.org/10.57713/kallipos-761
Language: Greek
Consists of:
1. Vergil Aeneid 1 and 2 (selection)
2. Vergil Aeneid Books 4 and 6 (selection)
3. Vergil Aeneid Books 7 and 8 (selection)
4. Vergil Aeneid Books 10 and 11 (selection)
5. Vergil Aeneid Book 12 (selection)
6. Ovid Metamorphoses: Pietas humana
7. Ovid Metamorphoses: Amor maledictus
8. Ovid Metamorphoses: The portrait of the artist
9. Metre
Number of pages 250
Publication Origin: Kallipos, Open Academic Editions
User comments
There are no published comments available!