Η Δραματική ταινίαAdobe PDF (361.27 kB)
Title Details:
Η Δραματική ταινία
Authors: Skopeteas, Ioannis
Reviewer: Stathi, Eirini
Subject: HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS > PERFORMING ARTS > CINEMA
HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS
HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS > PERFORMING ARTS
Keywords:
Screenwriting Fiction Genre Greek Cinema
Description:
Abstract:
Το θέμα του Δραματικου ή κοινωνικού έργου είναι σχεδόν πάντα η σύγκρουση ανάμεσα σε πιο αδύναμους κοινωνικά χαρακτήρες με αγαθές ιδέες και πιστεύω, και σε μια εξουσιαστική δομή που προστατεύεται και θεμελιώνεται σε κοινωνικές συνθήκες.
Παλιότερα, ήταν πολύ συνηθισμένο να εμπεριέχονται πολιτικές και οικογενειακές ρήξεις στην ιστορία.Η πιο συνηθισμένη περίπτωση κοινωνικού ζητήματος/ σύγκρουσης τις τελευταίες δεκαετίες είναι (διεθνώς) η μάχη των Φύλων. Ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου του άντρα, των σχέσεων και της οικογένειας, (μετά από τις φεμινιστικές κατακτήσεις και την υπεροχή των γυναικείων ρόλων), καθώς και η αναγνώριση του Τρίτου φύλου, ο ρατσισμός και οι μετανάστες είναι από τα πλέον αγαπημένα κοινωνικά θέματα που αναπτύσσονται.
Στην κατηγορία αυτή αναλύεται το "μελό" και η "ταινία εποχής" , που στον ελληνικό κινηματογράφο είναι πάντα κοινωνική ταινία. Τα έργα του Γιώργου Τζαβέλα, του Μιχάλη Κακογιάννη αλλά και του Παντελή Βούλγαρη είναι ενδεικτικά.
Linguistic Editors: Bargeliotes, Nikolaos
Technical Editors: Stragali, Faidra
Graphic Editors: Stragali, Faidra
Type: Chapter
Creation Date: 2015
Item Details:
License: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr
Handle http://hdl.handle.net/11419/5735
Bibliographic Citation: Skopeteas, I. (2015). Η Δραματική ταινία [Chapter]. In Skopeteas, I. 2015. Η δημιουργία της μυθοπλαστικής αφήγησης και τα είδη των κινηματογραφικών ταινιών [Undergraduate textbook]. Kallipos, Open Academic Editions. chapter 6. http://hdl.handle.net/11419/5735
Language: Greek
Is Part of: Η δημιουργία της μυθοπλαστικής αφήγησης και τα είδη των κινηματογραφικών ταινιών
Publication Origin: Kallipos, Open Academic Editions