ολόκληρο το σύγγραμμαAdobe PDF (2.69 MB)
EPUB (1.77 MB)
Download
Brochure
Download
Title Details:
Η δημιουργία της μυθοπλαστικής αφήγησης και τα είδη των κινηματογραφικών ταινιών
Other Titles: ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Authors: Skopeteas, Ioannis
Reviewer: Stathi, Eirini
Subject: HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS > PERFORMING ARTS > CINEMA
HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS
HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS > PERFORMING ARTS
Keywords:
Screenwriting Fiction Genre Greek Cinema
Description:
Abstract:
Το βιβλίο εξηγεί, στo πρώτο μέρος του, τα βασικά χαρακτηριστικά της μυθοπλαστικής αφήγησης. Στη συνέχεια, στο μέρος μετά το κεφ.4 , διερευνά πως αυτή λειτουργεί σε σχέση με την κατηγοριοποίηση των κινηματογραφικών ταινιών μυθοπλασίας σε Είδη (Genres, άλλη μετάφραση Κατηγορίες, Γένη), αναλύοντας τα βασικά Είδη ένα προς ένα. Η διερεύνηση γίνεται από την πλευρά του δημιουργού της αφήγησης (στην πράξη, του σεναριογράφου).

Ο διαχωρισμός των ταινιών σε Είδη αναφέρεται στη σύμβαση, τη συμφωνία, που γίνεται μεταξύ των δημιουργών της ταινίας και του θεατή σχετικά με το τι παρακολουθεί, τι πρέπει να περιμένει και πως πρέπει να το αντιληφθεί. Έτσι, σε μια ταινία περιπέτειας o θεατής αναμένει έναν ισχυρό και θαρραλέο πρωταγωνιστή, σε ένα αστυνομικό έργο έναν χαρισματικό εγκληματία κλπ. Συμβάσεις υπάρχουν ως προς το στυλ των ταινιών, την εικονογραφία της ταινίας, τους ηθοποιούς που χρησιμοποιούνται, και φυσικά ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά μιας αφήγησης, δηλαδή τους χαρακτήρες, την πλοκή, την ιδέα, το σκηνικό κλπ. Είναι αυτονόητη η σημασία όλων αυτών για το δημιουργό της αφήγησης: σχεδιάζοντας και συγγράφοντας το σενάριο της ταινίας μέσα ή κοντά σε κάποιο Είδος, έχει δεδομένα στοιχεία που τον δεσμεύουν αλλά και τον βοηθούν να έρθει σε επικοινωνία με το θεατή.

Σε κάθε κεφάλαιο αναφέρονται διάφορα παραδείγματα μυθοπλασιών. Τα εκτεταμένα παραδείγματα προς μελέτη (που αφορούν δημοφιλείς ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου με τις οποίες είναι εξοικειωμένοι λίγο πολύ οι φοιτητές), και το εκτενές θεωρητικό πλαίσιο, κάνουν το βιβλίο ιδανικό για διδασκαλία σε πανεπιστήμια αλλά και για επιμόρφωση ευρύτερων κύκλων αναγνωστών (επαγγελματίες, κινηματογραφόφιλοι, θεωρητικοί κλπ).

Αν και κυκλοφορούν τρία ελληνικά και δύο μεταφρασμένα βιβλία σχετικά με τη συγγραφή σεναρίου, καθώς και τέσσερα θεωρητικά βιβλία σχετικά με την αφήγηση, το προτεινόμενο θα είναι το πρώτο ελληνικό βιβλίο με αντικείμενο τα κινηματογραφικά Είδη, και μάλιστα από τη πλευρά του δημιουργού της ταινίας.
Linguistic Editors: Bargeliotes, Nikolaos
Technical Editors: Stragali, Faidra
Graphic Editors: Stragali, Faidra
Type: Undergraduate textbook
Creation Date: 2015
Item Details:
ISBN 978-960-603-225-7
License: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr
Handle http://hdl.handle.net/11419/5729
Bibliographic Reference: Skopeteas, I. (2015). Η δημιουργία της μυθοπλαστικής αφήγησης και τα είδη των κινηματογραφικών ταινιών [Undergraduate textbook]. Kallipos, Open Academic Editions. http://hdl.handle.net/11419/5729
Language: Greek
Consists of: 1. Δραματουργική Ιδέα και Χαρακτήρες στη μυθοπλαστική αφήγηση
2. Η Δομή και η ανάπτυξη της μυθοπλαστικής αφήγησης
3. Τα κινηματογραφικά είδη με βάση την αφήγηση
4. Τα Κινηματογραφικά Είδη και η περίπτωση του Ελληνικού Κινηματογράφου
5. Η ταινία Εγκλήματος
6. Η Δραματική ταινία
7. Η Κωμωδία
8. Η ταινία Τέχνης
9. Εισαγωγή στη μυθοπλαστική αφήγηση στα οπτικοακουστικά έργα
Publication Origin: Kallipos, Open Academic Editions