Η φεμινιστική θεωρία στο πλαίσιο του μεταδομισμού και η επίδρασή της στον τρόπο που προσεγγίζουμε την τέχνη και τη λογοτεχνίαAdobe PDF (953.59 kB)
Title Details:
Δομισμός, μεταδομισμός και σπουδές φύλου
Authors: Sifaki, Evgenia Myrto
Reviewer: Vasileiadis, Vasileios
Subject: HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS > PHILOLOGY > LITERATURE
HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS > PHILOLOGY
HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS > PERFORMING ARTS
Keywords:
Literature And Gender
Feminist Theory
Literary Theory
Femionist Criticism
Description:
Abstract:
Το κεφάλαιο αυτό εξετάζει την επίδραση του μεταδομισμού στις σπουδές φύλου και τη μελέτη της λογοτεχνίας. Η επίδραση του μεταδομισμού στη φεμινιστική θεωρία επέφερε την έλευση του λεγόμενου «τρίτου κύματος» του φεμινισμού ή της «μετά το δεύτερο κύμα θεωρίας», που αντιτίθεται, καταρχήν, σε κάθε κανονιστική περιγραφή, θεμελίωση ή έκφραση μιας «γυναικείας ταυτότητας», υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες είναι πολλαπλές και διαφέρουν όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και εντός τους. Συγκεκριμένα η θέση του Φουκώ ότι η υποκειμενικότητα διαπλάθεται ή κατασκευάζεται «λογοθετικά» ή «δια του λόγου», ή –πιο σωστά- δια της εξουσίας του λόγου μέσα σε ιστορικά και πολιτισμικά συγκείμενα, αποτελεί πλέον κοινό τόπο και αρχή στον χώρο των σπουδών φύλου. Θα εστιάσουμε ειδικότερα στη θεωρία της Judith Butler (Τζούντιθ Μπάτλερ) για την «επιτελεστική» διάπλαση του έμφυλου υποκειμένου και τον προσδιορισμό του φύλου όχι ως ουσίας αλλά ως «δρώμενου», θεωρία που άσκησε τεράστια επίδραση στον χώρο των ανθρωπιστικών σπουδών, της γραμματολογίας και των τεχνών και ώθησε τη φεμινιστική θεωρία σε νέες περιοχές προβληματισμών και εφαρμογών.
Linguistic Editors: Taxopoulou, Ifigeneia
Type: Chapter
Creation Date: 2015
Item Details:
License: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr
Handle http://hdl.handle.net/11419/5726
Bibliographic Reference: Sifaki, E. (2015). Δομισμός, μεταδομισμός και σπουδές φύλου [Chapter]. In Sifaki, E. 2015. GENDER STUDIES AND LITERATURE [Undergraduate textbook]. Kallipos, Open Academic Editions. https://hdl.handle.net/11419/5726
Language: Greek
Is Part of: GENDER STUDIES AND LITERATURE
Publication Origin: Kallipos, Open Academic Editions