Adobe PDF (4.4 MB)
EPUB (3.31 MB)
Κατεβάστε
Πίνακας Περιεχομένων - Adobe PDF (511.31 kB)
Συνοπτικά στοιχεία
Κατεβάστε
Σχόλια Χρηστών
Πληροφορίες Τίτλου
Εισαγωγή στην Κβαντική θεωρία
Συγγραφείς: Περιβολαρόπουλος, Λέανδρος
Κριτικός Αναγνώστης: Κοσμάς, Θεοχάρης
Θεματικές Κατηγορίες: ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ > ΦΥΣΙΚΗ > ΓΕΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ > ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ, ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Λέξεις-κλειδιά:
Κβαντικές Καταστάσεις
Κβαντικοί Τελεστές
Κυματοσυνάρτηση
Κβαντική κατάσταση
Ελεύθερο Σωμάτιο – Ρεύμα Πιθανότητας
Αρμονικός Ταλαντωτής
Μετασχηματισμοί Καταστάσεων και Τελεστών
Μονοδιάστατα Τετραγωνικά Δυναμικά
Κβαντική Τροχιακή Στροφορμή
Κεντρικά Δυναμικά - Άτομο Υδρογόνου
Spin
Πρόσθεση Στροφορμών
Χρονοανεξάρτητη Θεωρία Διαταραχών
Εφαρμογές Θεωρίας Διαταραχών σε Υδρογόνο
Λεπτή Υφή
Θεωρία Χρονοεξαρτώμενων Διαταραχών
Περιγραφή
Περίληψη:
Το βιβλίο αυτό βασίζεται στις διαλέξεις κβαντικής θεωρίας που έδωσα σε τριτοετείς φοιτητές του τμήματος Φυσικής του Παν/μίου Ιωαννίνων, κατά τα έτη 2012-2014.
Απευθύνεται σε φοιτητές που έχουν βασικές γνώσεις διαφορικών εξισώσεων, κυματικής και κλασικής μηχανικής. Υπάρχει, ήδη, μια αρκετά εκτενής βιβλιογραφία από συγγράμματα κβαντομηχανικής στον ελληνικό και στον διεθνή χώρο. Η καινοτομία της παρούσας προσπάθειας εστιάζεται στα παρακάτω:
Το γραπτό κείμενο συνοδεύεται από βιντεοδιαλέξεις που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και οι σχετικοί σύνδεσμοι δίνονται στο τέλος κάθε κεφαλαίου. Οι βιντεοδιαλέξεις αυτές έχουν βιντεοσκοπηθεί από τον συγγραφέα, αποτελούν τις κανονικές διαλέξεις, που δόθηκαν στα πλαίσια των εξαμηνιαίων υποχρεωτικών μαθημάτων Κβαντική Θεωρία Ι και Κβαντική Θεωρία ΙΙ και απευθύνονται σε τριτοετείς φοιτητές του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στις διαλέξεις αυτές παρουσιάζεται μία λεπτομερέστερη ανάλυση των θεμάτων, η οποία στην πράξη έχει αποδειχτεί αρκετά χρήσιμη για τους φοιτητές που παρακολούθησαν τα μαθήματα. Κατά τη διάρκεια των βιντεοδιαλέξεων προτείνονται απλές ασκήσεις στους φοιτητές, πολλές από τις οποίες έχουν περιληφθεί και στο γραπτό κείμενο.
Το γραπτό κείμενο συνοδεύεται από τις διαφάνειες των διαλέξεων σε μορφή pdf, οι οποίες από μόνες τους αποτελούν μια συνοπτική παρουσίαση των περιεχομένων, χρήσιμη για μια πρώτη ανάγνωση, αλλά και για μία επανάληψη της ύλης.
Κάθε κεφάλαιο συνοδεύεται από λυμένες ασκήσεις, άλυτες ασκήσεις, καθώς και (για τα περισσότερα κεφάλαια) από ασκήσεις πολλαπλής επιλογής, που συνοδεύονται από επεξήγηση της ορθής απάντησης. Έτσι παρέχεται στο φοιτητή μια εκτενής ποικιλία εφαρμογών της διδαχθείσης ύλης.
Η ανάλυση των θεωρητικών θεμάτων γίνεται σε, όσο το δυνατόν, πιο απλό επίπεδο και συνοπτικά, με έμφαση στην ουσία και αποφεύγοντας εκτενείς συζητήσεις, που αν και διαφωτιστικές, ορισμένες φορές μπορεί να γίνουν κουραστικές και να αποπροσανατολίσουν από την ουσία.
Τα θέματα που πραγματευόμαστε καλύπτουν, με αρκετή πληρότητα, την ύλη ενός προπτυχιακού ετήσιου μαθήματος κβαντομηχανικής ή αντίστοιχα δύο εξαμηνιαίων μαθημάτων. Ο συμβολισμός Dirac εισάγεται νωρίς και χρησιμοποιείται σε σημαντικό μέρος του βιβλίου, έτσι ώστε οι φοιτητές να αντιληφθούν την αναπαράσταση της θέσης ως μια ειδική περίπτωση του γενικότερου φορμαλισμού. Επίσης, καλύπτονται συνοπτικά και θέματα, που εμφανίζονται, κυρίως σε πιο προχωρημένα ή και μεταπτυχιακά μαθήματα, όπως μετασχηματισμοί κβαντικών καταστάσεων και τελεστών και πρόσθεση στροφορμών.
Γλωσσική Επιμέλεια: Τσιώνης, Γιώργος
Γραφιστική Επιμέλεια: Θεοδωράκη, Αλεξάνδρα
Τύπος: Προπτυχιακό εγχειρίδιο
Ημερομηνία Δημιουργίας: 2015
Πληροφορίες Τεκμηρίου
ISBN 978-960-603-083-3
Άδεια Χρήσης: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/gr
DOI http://dx.doi.org/10.57713/kallipos-484
Handle http://hdl.handle.net/11419/5528
Βιβλιογραφική Αναφορά: Περιβολαρόπουλος, Λ. (2015). Εισαγωγή στην Κβαντική θεωρία [Προπτυχιακό εγχειρίδιο]. Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις. https://dx.doi.org/10.57713/kallipos-484
Γλώσσα: Ελληνικά
Αποτελείται από:
1. Εισαγωγή - Κβαντικές Καταστάσεις
2. Τελεστές
3. Εξέλιξη στο Χρόνο
4. Η Αναπαράσταση της Θέσης
5. Ελεύθερο Σωμάτιο – Ρεύμα Πιθανότητας
6. Αρμονικός Ταλαντωτής
7. Μετασχηματισμοί Καταστάσεων και Τελεστών
8. Κίνηση σε Μονοδιάστατα Τετραγωνικά Δυναμικά
9. Συστήματα πολλών σωματιων
10. Συστήματα σε 3 διαστάσεις
11. Τροχιακή Στροφορμή
12. Κεντρικά Δυναμικά
13. Το Spin
14. Πρόσθεση Στροφορμών
15. Χρονοανεξάρτητη Θεωρία Διαταραχών
16. Εφαρμογές Θεωρίας Διαταραχών σε Υδρογόνο
17. Θεωρία Χρονοεξαρτώμενων Διαταραχών
Αριθμός σελίδων 200
Προέλευση έκδοσης: Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις
Σχόλια Χρηστών
Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δημοσιευμένα σχόλια!