ΚεφάλαιοAdobe PDF (1.52 MB)
Title Details:
More on food and identity
Other Titles: Religion and dietary rules
Authors: Matala, Antonia
Grivetti, Louis
Reviewer: Giannakoulia, Maria
Subject: LAW AND SOCIAL SCIENCES > ANTHROPOLOGY (NON PHYSICAL) > SOCIAL AND CULTURAL ANTHROPOLOGY > ANTHROPOLOGY OF MATERIAL CULTURE
LAW AND SOCIAL SCIENCES > ANTHROPOLOGY (NON PHYSICAL) > SOCIAL AND CULTURAL ANTHROPOLOGY > APPLIED ANTHROPOLOGY
LAW AND SOCIAL SCIENCES > ANTHROPOLOGY (NON PHYSICAL) > SOCIAL AND CULTURAL ANTHROPOLOGY > CULTURE AND LIFESTYLE > CULTURAL HERITAGE
HUMANITIES AND ARTS > RELIGION AND THEOLOGY > WORLD RELIGIONS
Description:
Abstract:
The main hypotheses on the origin of the various religious food rules are discussed in this chapter. First, the historical occasions associated with the introduction of the main religious rules as a major cultural influence are presented; secondly, the economic, ecological and symbolic implications of dietary rules are analysed. The dietary rules within the major religious systems, i.e. Judaism, Christianity Islam, and Hinduism, are presented comprehensively. The case of blood as food is employed as an example whereby to illustrate the impact of religion in imposing dietary taboos.
Table of Contents:
Περισσότερα για τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την ταυτότητα - Διαιτητικοί κανόνες και ταμπού στις μεγάλες θρησκείες 53
3.1. Κανόνες και απαγορεύσεις που αφορούν την επιλογή τροφής 53
3.1.1. Θεωρητική ερμηνεία των διαιτητικών κανόνων και απαγορεύσεων 54
3.2. Διαιτητικοί κανόνες του ιουδαιοχριστιανισμού 56
3.2.1. Διαιτητικοί κανόνες στον ιουδαϊσμό 56
3.2.1.1 Διαιτητικές απαγόρευσεις στον ιουδαϊσμό 57
3.2.1.2. Σύγχρονες προεκτάσεις των θρησκευτικών επιταγών του ιουδαϊσμού 59
3.2.2. Διαιτητικοί κανόνες στο χριστιανισμό 60
3.2.2.1. Διαιτητικοί κανόνες στο χριστιανισμό 61
3.2.2.2. Ο θεσμός της νηστείας στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία 63
3.2.3. Συμβολικός ρόλος της τροφής στην ιουδαιοχριστιανική κουλτούρα 64
3.2.3.1. Συμβολικά τρόφιμα του ιουδαϊκού εορτολογίου 65
3.2.3.2. Συμβολικά τρόφιμα των χριστιανών 67
3.3. Διαιτητικοί κανόνες και απαγορεύσεις στο μουσουλμανισμό 70
3.3.1. Διαιτητικοί κανόνες και απαγορεύσεις στο μουσουλμανισμό 71
3.3.2. Διαιτητικές απαγορεύσεις στο μουσουλμανισμό 71
3.3.3. Η νηστεία στο μουσουλμανισμό 72
3.4. Ανατολικές θρησκείες και η παράδοση της φυτοφαγίας 73
3.4.1. Διαιτητικοί κανόνες και απαγορεύσεις στον ινδουισμό 74
3.5. Μελέτη Περίπτωσης -Η γεύση του αίματος στην ελληνική και την ευρωπαϊκή γαστρονομία 76
3.5.1. Το αίμα θηλαστικών και άλλων ζώων ως συμπλήρωμα της διατροφής 76
3.5.2 Απαγορεύσεις της βρώσης αίματος 76
3.5.3. Το αίμα στην ευρωπαϊκή και την ελληνική γαστρονομία 77
3.5.4. Πρακτικές κατανάλωσης αίματος στη σύγχρονη Ελλάδα 78
Βιβλιογραφία
Linguistic Editors: Xifara, Foteini
Type: Chapter
Creation Date: 2015
Item Details:
License: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr
Handle http://hdl.handle.net/11419/3804
Bibliographic Reference: Matala, A., & Grivetti, L. (2015). More on food and identity [Chapter]. In Matala, A., & Grivetti, L. 2015. Food and Culture [Undergraduate textbook]. Kallipos, Open Academic Editions. https://hdl.handle.net/11419/3804
Language: Greek
Is Part of: Food and Culture
Number of pages 21
Typical Learning Time: PT04H00M00S
Publication Origin: Kallipos, Open Academic Editions