DSpace

Πληροφορίες Τίτλου
Τίτλος: Περισσότερα για τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την ταυτότητα
Υπότιτλος: Διαιτητικοί κανόνες και ταμπού στις μεγάλες θρησκείες
Συγγραφείς:Ματάλα, Αντωνία
Grivetti, Louis
Κριτικός Αναγνώστης: Γιαννακούλια, Μαρία
Σχολές/Τμήματα: ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Θέμα: 
Λέξεις-κλειδιά: 
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΔΙΑΙΤΑ
ΕΞΕΛΙΞΗ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ
ΝΗΣΤΕΙΑ
ΙΟΥΔΑΙΣΜΟΣ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΣΜΟΣ
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ
ΚΟΣΕΡ
Περιγραφή
Περίληψη: 
Οι κανόνες και τα διαιτητικά ταμπού στις μεγάλες θρησκείες (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Μουσουλμανισμός, Ινδουισμός και Βουδισμός) η ιστορική προέλευσή τους και οι επιπτώσεις στη διατροφιή κατάσταση αποτελούν αντικείμενο τπυ πολιτισμού της διατροφής. Εδώ σχολιάζονται οι ιστορικές συγκυρίες της καθιέρωσής καθώς και οι οικολογικές, οικονομικές και συμβολικές σκοπιμότητες που οι διάφοροι θρησκευτικοί κανόνες πιθανόν να ικανοποιούν.
Πίνακας Περιεχομένων: 
Περισσότερα για τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την ταυτότητα - Διαιτητικοί κανόνες και ταμπού στις μεγάλες θρησκείες 53
3.1. Κανόνες και απαγορεύσεις που αφορούν την επιλογή τροφής 53
3.1.1. Θεωρητική ερμηνεία των διαιτητικών κανόνων και απαγορεύσεων 54
3.2. Διαιτητικοί κανόνες του ιουδαιοχριστιανισμού 56
3.2.1. Διαιτητικοί κανόνες στον ιουδαϊσμό 56
3.2.1.1 Διαιτητικές απαγόρευσεις στον ιουδαϊσμό 57
3.2.1.2. Σύγχρονες προεκτάσεις των θρησκευτικών επιταγών του ιουδαϊσμού 59
3.2.2. Διαιτητικοί κανόνες στο χριστιανισμό 60
3.2.2.1. Διαιτητικοί κανόνες στο χριστιανισμό 61
3.2.2.2. Ο θεσμός της νηστείας στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία 63
3.2.3. Συμβολικός ρόλος της τροφής στην ιουδαιοχριστιανική κουλτούρα 64
3.2.3.1. Συμβολικά τρόφιμα του ιουδαϊκού εορτολογίου 65
3.2.3.2. Συμβολικά τρόφιμα των χριστιανών 67
3.3. Διαιτητικοί κανόνες και απαγορεύσεις στο μουσουλμανισμό 70
3.3.1. Διαιτητικοί κανόνες και απαγορεύσεις στο μουσουλμανισμό 71
3.3.2. Διαιτητικές απαγορεύσεις στο μουσουλμανισμό 71
3.3.3. Η νηστεία στο μουσουλμανισμό 72
3.4. Ανατολικές θρησκείες και η παράδοση της φυτοφαγίας 73
3.4.1. Διαιτητικοί κανόνες και απαγορεύσεις στον ινδουισμό 74
3.5. Μελέτη Περίπτωσης -Η γεύση του αίματος στην ελληνική και την ευρωπαϊκή γαστρονομία 76
3.5.1. Το αίμα θηλαστικών και άλλων ζώων ως συμπλήρωμα της διατροφής 76
3.5.2 Απαγορεύσεις της βρώσης αίματος 76
3.5.3. Το αίμα στην ευρωπαϊκή και την ελληνική γαστρονομία 77
3.5.4. Πρακτικές κατανάλωσης αίματος στη σύγχρονη Ελλάδα 78
Βιβλιογραφία
Ημερομηνία Δημιουργίας: 2015
Πληροφορίες Τεκμηρίου
Είδος Τεκμηρίου: Κεφάλαιο Συγγράμματος
URI: http://hdl.handle.net/11419/3804
Βιβλιογραφική Αναφορά:Ματάλα, Α., Grivetti, L. 2015. Περισσότερα για τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την ταυτότητα. [Κεφάλαιο Συγγράμματος]. Στο Ματάλα, Α., Grivetti, L. 2015. Διατροφή και πολιτισμός. [ηλεκτρ. βιβλ.] Αθήνα:Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. κεφ 3. Διαθέσιμο στο: http://hdl.handle.net/11419/3804
Γλώσσα: Ελληνικά
Αποτελεί μέρος του: Διατροφή και πολιτισμός
Άδεια Χρήσης: Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα
Σχετικά Μαθήματα: 
1. ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ [ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ]
2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ [ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ]
3. ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ [ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ]
4. Διατροφικές Συνήθειες κ Διατροφική Αγωγή (Θ) [ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ]
Γλωσσική Επιμέλεια: Ξιφαρά, Φωτεινή
Τυπικός Χρόνος Εκμάθησης: 
Τύπος έκδοσης: Εκδόσεις Κάλλιπος
Εμφανίζεται στις συλλογές:Οικονομικές, Πολιτικές, Κοινωνικές και Γεωπονικές Επιστήμες

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:

Μορφότυπο Μέγεθος Περιγραφή
Adobe PDF1,52 MBΚεφάλαιοKατεβάστεΔείτε

Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα

Όροι χρήσης HEAL-Link © 2015

HEAL-Link NTUA GRNET European Union EDULLL ESPA