Adobe PDF (7.86 MB)
HTML έκδοσηZIP (20.08 MB)
Download
Table of Contents - Adobe PDF (182.41 kB)
Brochure
Download
User comments
Title Details:
Λογισμός συναρτήσεων μιας μεταβλητής
Other Titles: Εισαγωγή στον Λογισμό Συναρτήσεων μιας Μεταβλητής για πρωτοετείς φοιτητές
Authors: Toumpis, Stavros
Gitzenis, Savvas
Reviewer: Cheliotis, Dimitrios
Subject: MATHEMATICS AND COMPUTER SCIENCE > MATHEMATICS > REAL FUNCTIONS > FUNCTIONS OF ONE VARIABLE
Keywords:
Single Variable Calculus
Function
Sequence
Limit
Derivative
Integral
Integration
Differential Equation
Taylor Polynomial
Series
Applications of Calculus
Description:
Abstract:
Το σύγγραμμα προορίζεται για χρήση στη διδασκαλία της βασικής θεωρίας του Λογισμού συναρτήσεων μιας μεταβλητής. Απευθύνεται σε πρωτοετείς φοιτητές Ελληνικών Πανεπιστημίων, και λαμβάνει υπόψιν τις γνώσεις που έχουν αφομοιώσει στο Λύκειο και ιδιαιτέρως κατά την προετοιμασία τους για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Περιλαμβάνονται κεφάλαια με αντικείμενο τα αξιώματα των αριθμών, τα όρια, τη συνέχεια, την παράγωγο και τις εφαρμογές της, τον ορισμό του ολοκληρώματος και τις βασικές του ιδιότητες και εφαρμογές (σε υπολογισμούς όγκων, μηκών, κ.ο.κ.), τις διαφορικές εξισώσεις, τα πολυώνυμα Taylor, ακολουθίες, σειρές, και κάποια στοιχεία αναλυτικής γεωμετρίας (διανύσματα και κωνικές τομές).

Αν και το σύγγραμμα μπορεί σαφώς να χρησιμοποιηθεί σε τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής και τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών, εντούτοις, λόγω του μεγάλου εύρους της ύλης που καλύπτει, το βιβλίο είναι ιδανικό για διδασκαλία σε τμήματα τα οποία περιλαμβάνουν ένα σχετικά μικρό αριθμό μαθημάτων μαθηματικού υποβάθρου, και αφιερώνουν περίπου 1 μάθημα σε Λογισμό Μίας Μεταβλητής και συναφή θέματα. Υπάρχουν δεκάδες τέτοια τμήματα στην επικράτεια, π.χ. ΑΕΙ Πληροφορικής, Βιολογίας, Χημείας, Οικονομικής Επιστήμης, κ.ο.κ., καθώς και ΤΕΙ τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Οι βασικοί στόχοι του βιβλίου είναι:
* Οι φοιτητές να εμβαθύνουν στην ύλη που ήδη ξέρουν από το Λύκειο, δηλαδή τις βασικές έννοιες των παραγώγων και των ολοκληρωμάτων.
* Οι φοιτητές να μάθουν ορισμένα νέα κομμάτια θεωρίας (π.χ. συνέχεια Lipschitz) και νέες εφαρμογές των ήδη γνωστών τους εννοιών (π.χ. υπολογισμοί διάφορων όγκων).
* Οι φοιτητές να έρθουν σε επαφή με γνωστικά αντικειμενα όπως τα πολυώνυμα Taylor και διάφοροι αριθμητικές μέθοδοι (Μεθόδους Newton, Euler, κ.ο.κ.), τα οποία αποτελούν βασικά εργαλεία άλλων μαθημάτων στη συνέχεια των σπουδών τους.
* Η ύλη να παρουσιάζεται κατά το δυνατόν αυστηρά ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα των φοιτητών για δομημένη σκέψη. Ταυτόχρονα παρέχεται μεγάλο πλήθος ασκήσεων και παραδειγμάτων για καλύτερη κατανόηση.
Linguistic Editors: Trampoulis, Τheofilos
Technical Editors: Gitzenis, Savvas
Type: Undergraduate textbook
Creation Date: 2015
Item Details:
ISBN 978-960-603-183-0
License: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/gr
DOI http://dx.doi.org/10.57713/kallipos-796
Handle http://hdl.handle.net/11419/2177
Bibliographic Reference: Toumpis, S., & Gitzenis, S. (2015). Λογισμός συναρτήσεων μιας μεταβλητής [Undergraduate textbook]. Kallipos, Open Academic Editions. https://dx.doi.org/10.57713/kallipos-796
Language: Greek
Consists of:
1. Αριθμοί
2. Όρια
3. Συνέχεια
4. Παράγωγοι
5. Εφαρμογές της Παραγώγου
6. Το ολοκλήρωμα
7. Τεχνικές Ολοκλήρωσης
8. Εφαρμογές Ολοκληρωμάτων
9. Διαφορικές Εξισώσεις
10. Σειρές
11. Πολυώνυμα Taylor
12. Συναρτήσεις
Technical Requirement: Για την ορθή αναπαραγωγή της HTML, συνιστάται η χρήση του Firefox λόγω της εκτεταμένης χρήσης MathML.
Number of pages 350
Publication Origin: Kallipos, Open Academic Editions
User comments
There are no published comments available!